Dakramen

Wil je meer daglicht in een ruimte of meer frisse lucht, dan zijn er verschillende dakramen zoals dakvensters, koepels, lichtstraten en daglichtbuizen. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen functie en mogelijkheden, die we hieronder nader zullen toelichten.

Dakvensters

Dakvensters zijn de ideale oplossing voor het binnenlaten van daglicht onder het schuine dak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afwerkingen en bedieningsmethoden, en er is keuze uit diverse soorten glas. Dakvensters kunnen van binnen of buiten geplaatst worden, afhankelijk van de grootte. Bij een groter dakraam moet vaak iets aan de dakconstructie aangepast worden en is het mogelijk dat je een vergunning nodig hebt.

Koepels

Lichtkoepels zijn een geweldige manier om daglicht binnen te laten en een gevoel van ruimte te creëren in donkere kamers. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en vormen en zijn vaak gemaakt van polycarbonaat of glas. Lichtkoepels worden vaak geplaatst op platte daken en zijn relatief eenvoudig te installeren.

Lichtstraten

Deze zijn geschikt voor gebouwen en woningen met platte of hellende daken en bieden een uitstekende manier om extra daglicht binnen te laten. Lichtstraten zijn gemaakt van duurzaam kunststof met HR++-glas en zijn beschikbaar in verschillende maten en ontwerpen. Ze kunnen zowel functioneel als esthetisch zijn en bieden een perfecte manier om daglicht binnen te laten in grote ruimtes.

Daglichtbuizen

Daglichtbuizen zijn een uitstekende manier om daglicht binnen te laten in ruimtes waar ramen niet mogelijk zijn. Het daglicht wordt via koepels en spiegelbuizen tot diep in de woning getransporteerd. Hierdoor ontstaat een natuurlijke lichtbron die veel energiebesparender is dan elektrische verlichting. Daglichtbuizen zijn ook nog eens ongevoelig voor aanslag, krassen en verkleuring door UV-straling.

3 tips voor het installeren van dakramen

  1. Meet nauwkeurig. Zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen verricht voordat je begint met het plaatsen van een dakraam. Meet de breedte en hoogte van de opening en zorg ervoor dat je een dakraam koopt dat in die opening past. Meet ook de hellingshoek van het dak, omdat dit invloed kan hebben op de installatie van het dakraam.
  2. Werk veilig. Dakramen worden vaak geplaatst op daken en dat kan gevaarlijk zijn. Werk daarom altijd veilig en gebruik de juiste beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsharnas, helm en veiligheidsschoenen. Zorg ook voor een stabiele ladder en werk niet op het dak als de omstandigheden niet veilig zijn.
  3. Volg de instructies. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het plaatsen van een dakraam. Lees deze zorgvuldig door voordat je begint en volg de stappen nauwkeurig op. Zo voorkom je fouten en zorg je ervoor dat het dakraam op de juiste manier wordt geïnstalleerd.