Sanitair

In deze tekst lees je over verschillende soorten sanitair en de installatie daarvan.

Toilet

Het vervangen van een toilet lijkt misschien eenvoudig, maar er komt toch heel wat bij kijken. Bij een toiletrenovatie moeten de muren, vloer en plafond afgewerkt worden, de oude toilet verwijderd en een nieuwe toilet geplaatst worden. Daarnaast moet je ook de riolering aanpassen. Het voordeel van het vervangen van het toilet is dat het een relatief kleine renovatie is die de uitstraling en functionaliteit van de badkamer verbetert. Let bij de installatie van een toilet op de afmetingen en de manier waarop je het toilet bevestigt.

Douche

De douche is een belangrijk onderdeel van de badkamer en er zijn tal van opties beschikbaar. Zo kan je kiezen voor een traditionele douche, maar ook voor een stortdouche vanuit het plafond of een relaxdouche met wateruitstroom aan de zijkanten. Bij het plaatsen van een douche moet je rekening houden met de afmetingen, waterafvoer en betegeling. Het voordeel van het hebben van een douche is dat het de functionaliteit van de badkamer verbetert en het kan een plek van ontspanning bieden.

Bad

Een badkamerrenovatie is een flinke klus. Er moeten nieuwe wand- en vloertegels geplaatst worden en vaak worden ook het bad, de douche en het toilet verplaatst. De riolering of wateraanvoer moet je hierdoor verleggen. Het voordeel van een bad is dat het een plek van ontspanning kan bieden. Let bij het plaatsen van een bad op de afmetingen, waterafvoer en betegeling.

Kranen

Een ander sanitair onderdeel zijn kranen. Je vindt ze in verschillende uitvoeringen en toepassingen. Zo zijn er keuken- en wastafelkranen, douche- en buitenkranen. Allemaal hebben ze specifieke kenmerken. De meeste kranen zijn gemaakt van roestvrij staal en voorzien van een waterbesparende functie. Bij de installatie van kranen moet je rekening houden met de afmetingen en de manier waarop je ze bevestigt.

Wastafels/badmeubels

Badkamerwastafels moeten niet alleen praktisch zijn, maar ook passen bij de gewenste stijl. Naast vrijstaande wastafels zijn er wastafels speciaal ontworpen voor plaatsing op badmeubels, wat extra ruimte biedt. Naast enkele wastafels zijn er ook dubbele wastafels. Let bij het installeren van wastafels op de afmetingen, bevestiging en waterafvoer.

Radiatoren

Radiatoren hebben als doel het verhogen van het leefcomfort door warmte af te geven. Er zijn verschillende ontwerpen, zoals traditionele ribbels en moderne plaatradiatoren. Ook zijn er verschillende soorten radiatoren, waaronder paneelradiatoren en convectoren. Kijk bij installatie goed naar de juiste plaatsing, grootte en het type verwarmingssysteem.