Tegels en tegellijm

Er zijn diverse soorten tegels verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van het beoogde gebruik en de gewenste uitstraling. In deze tekst gaan we dieper in op de verschillende soorten tegels en tegellijm, waar je aan moet denken bij het gebruik ervan, hoe je ze installeert en welke tegel waarvoor gebruikt wordt.

Wandtegels

Wandtegels zijn voornamelijk bedoeld voor decoratieve doeleinden. De juiste wandtegel kan een badkamer, keuken of toilet een unieke uitstraling geven. Wandtegels zijn er in allerlei kleuren, vormen, patronen en maten. Tegenwoordig zijn wandtegels er ook met een laagje glans of een bijzonder reliëf. Een badkamer of toilet kan worden opgefleurd met een sierrand van tegels of met mozaïek, wat een speels effect geeft. Wandtegels zijn verkrijgbaar in vochtwerende en niet-vochtwerende uitvoeringen en zijn uitstekend geschikt voor gebruik binnenshuis.

Vloertegels

Vloertegels zijn zeer geschikt voor toepassing in badkamers, keukens en toiletten, maar ook voor andere ruimtes in huis. Tegels zijn ijzersterk, waterbestendig en makkelijk schoon te houden. Er zijn diverse soorten vloertegels verkrijgbaar, zoals keramische tegels, natuursteen en beton. Vloertegels zijn er ook in diverse kleuren, maten en patronen. Let bij het kiezen van vloertegels op de textuur, want gladde tegels zijn makkelijker schoon te maken en stroevere tegels bieden meer veiligheid, met name in natte ruimtes.

Tuintegels en sierbestrating

Tegels en tegellijm kunnen ook in de tuin worden toegepast als sierbestrating. Tuin- en terrastegels zijn er in diverse soorten, maten en kleuren, zoals beton, natuursteen en keramische tegels. Tuin- en terrastegels zijn duurzaam en kunnen tegen een stootje. Zo kan er bijvoorbeeld een prachtig terras of een mooi pad mee worden aangelegd. Ook voor opritten zijn er diverse tegels beschikbaar.

Tegels en tegellijm

Let bij het kiezen van tegels ook op de benodigde ondergrond en de hechting van de tegels. Het is van belang om tegels op een vlakke en stabiele ondergrond te leggen en om de juiste lijm en voegmiddelen te gebruiken.

Poederlijmen

Poederlijmen zijn zeer geschikt voor het verlijmen van keramische tegels en natuursteen op verschillende ondergronden. Een groot voordeel van poederlijmen is dat ze in verschillende samenstellingen beschikbaar zijn, afhankelijk van de ondergrond en het materiaal dat verlijmd moet worden. Poederlijmen zijn zeer duurzaam en blijven langere tijd goed. Een nadeel van poederlijmen is dat ze tijd kosten om aan te maken en de juiste consistentie te krijgen. Ook kan de droogtijd langer zijn dan bij andere soorten lijmen.

Pastalijmen

Pastalijmen zijn zeer geschikt voor binnenshuis verlijmen van wandtegels en mozaïek op gebruikelijke ondergronden, zoals beton, kalkzandsteen, cement- en gipsgebonden pleisterwerk, cellenbeton en bestaand tegelwerk. Pastalijmen hebben als voordeel dat ze gemakkelijk in gebruik zijn en snel drogen. Een nadeel is dat ze minder sterk zijn dan poederlijmen en minder duurzaam.

Voorstrijklijmen

Voorstrijklijmen of hechtverbeteraars/primers zijn geschikt voor het verbeteren van de hechting van lijmen op verschillende ondergronden, zoals pleisterwerk, egalisatielagen en keramieklijmen. Voorstrijklijmen hebben als voordeel dat ze snel drogen en de hechting van de lijm verbeteren. Een nadeel is dat ze minder geschikt zijn voor het verlijmen van tegels en natuursteen.

Egalisatiemiddelen

Egalisatiemiddelen zijn zelfegaliserende uitvlakmiddelen voor verschillende laagdiktes binnens- of buitenshuis. Ze zijn geschikt voor het egaliseren van ongelijke oppervlakken en het creëren van een vlakke ondergrond voor het leggen van tegels. Egalisatiemiddelen hebben als voordeel dat ze snel drogen en geschikt zijn voor verschillende laagdiktes tussen de 1 en 30 mm. Een nadeel is dat ze minder geschikt zijn voor het verlijmen van tegels en natuursteen.