Mortel

Een mortel, ook wel specie genoemd, is een fijn betontype dat voornamelijk wordt gebruikt om te metselen, maar ook voor het vullen van staalconstructies. Als je op zoek bent naar professionele bouwmaterialen voor dit soort grovere klussen, dan ben je bij Bouwmarkt Baarn aan het juiste adres. Hieronder lees je wat mortel is, wat de samenstelling is en welke verschillende soorten er zijn.

Wat is mortel?

Mortel is een mengsel van bindmiddel, granulaat en water. Het bindmiddel kan kalk, cement of een combinatie van beide zijn. Cementmortel is het meest gebruikelijke type mortel en bestaat uit cement als bindmiddel. Mortels worden voornamelijk gebruikt voor metselwerk, maar kunnen ook worden gebruikt voor bepaalde soorten pleisterwerk en het vullen van staalconstructies.

Mortelspecie bestaat uit 1 deel bindmiddel, 3 delen granulaat en 1 deel water. Als deze componenten op de juiste manier worden gemengd, resulteert dit in een mengsel dat de optimale sterkte heeft na uitharding. Mortels zijn er in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de structuur en toepassing.

Soorten

Enkele veel voorkomende soorten mortel zijn:

  • Metselmortel: dit is de meest gebruikte mortelsoort. Je gebruikt het voor metselwerk. Metselmortel is er in verschillende sterktes, afhankelijk van de toepassing.
  • Voegmortel: voegmortel gebruik je om de ruimte tussen de stenen op te vullen en het metselwerk af te werken. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en je kan het aanpassen aan de kleur van de stenen.
  • Tegelmortel: tegelmortel gebruik je voor het plaatsen van tegels op wanden en vloeren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en sterktes.
  • Stucmortel: stucmortel gebruik je voor het afwerken van wanden en plafonds. Het is er in verschillende kleuren en je kan het aanpassen aan de gewenste afwerking.

Het gebruik van mortel vereist enige kennis en expertise. Gebruik de juiste verhoudingen, zodat je het mengsel gelijkmatig verdeelt. Hanteer de juiste consistentie, afhankelijk van de toepassing en het materiaal waarop je het aanbrengt.

Kortom, mortel is een veelgebruikt materiaal in de bouwsector en is er in verschillende soorten voor verschillende toepassingen. Het is belangrijk om de juiste soort mortel te kiezen voor jouw bouwproject en deze op de juiste manier te gebruiken om een stevige en duurzame constructie te creëren.