Purschuim

Purschuim, ook wel bekend als polyurethaanschuim, is een veelzijdig materiaal dat in verschillende toepassingen in de bouwsector wordt gebruikt. Het materiaal wordt gevormd door de reactie van twee componenten, PMDI en polyol. Nadat deze stoffen met elkaar vermengd zijn, ontstaat er binnen enkele minuten een eindproduct dat we PUR noemen.

Soorten PUR

Er zijn verschillende soorten pur verkrijgbaar, waaronder open-cellig PUR en gesloten-cellig PUR. Open-cellig pur heeft een lage dichtheid en is voornamelijk geschikt voor akoestische isolatie en thermische isolatie van muren, plafonds en vloeren. Gesloten-cellig pur daarentegen heeft een hogere dichtheid en wordt voornamelijk gebruikt voor het afdichten van naden en kieren, en als isolatiemateriaal voor dakbedekking, muren en vloeren.

Voordelen purschuim

Purschuim biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Zo heeft het een hoge isolatiewaarde en hecht het goed op verschillende ondergronden, waardoor het kan worden gebruikt voor het isoleren van daken, wanden en vloeren. Daarnaast is pur waterafstotend en schimmelwerend, waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders.

Aanbrengen van purschuim

Het aanbrengen van purschuim is relatief eenvoudig en kan in een paar eenvoudige stappen worden gedaan:

  1. Maak de ondergrond schoon en vetvrij. Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat de pur loskomt na verloop van tijd.
  2. Plaats de pur-spuitbus in het pur-pistool en schud deze goed.
  3. Breng de pur in één vloeiende beweging aan op de gewenste plaats en vul de ruimte voor ongeveer 70%.
  4. Laat de pur uitharden volgens de instructies op de verpakking en snijd overtollig materiaal weg met een mes of schaar.

Kortom, purschuim is een veelzijdig materiaal dat op verschillende manieren in de bouwsector kan worden gebruikt. Het biedt verschillende voordelen, zoals een hoge isolatiewaarde, waterafstotendheid en schimmelwerendheid. Het aanbrengen van purschuim is relatief eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van een PUR-pistool. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen om de beste resultaten te behalen.

Verplichte opleiding voor werken met PUR

Vanaf 24 augustus 2023 moet iedere professional die met PUR werkt een speciale opleiding hebben gevolgd.

In PUR-schuim zitten diisocyanaten. Dit zijn gevaarlijke stoffen die onder andere allergieën kunnen veroorzaken. Daarom heeft Europese REACH-wetgeving verboden om vanaf 23 augustus 2023 met producten te werken die diisocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben. Dit is ook al terugvinden op het etiket van de producten die het betreffen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid (https://chemischestoffengoedgeregeld.nl/faq/wat-betekent-de-reach-restrictie-voor-diisocyanaten-bv-pur) of op website van de verenigde producenten (https://www.safeusediisocyanates.eu/nl).