Dakpannen

Dakpannen zijn een veel voorkomende en betrouwbare dakbedekkingsoptie vanwege hun waterdichtheid en windbestendigheid. Ze worden voornamelijk gebruikt op hellende daken en zijn populair in de huizenbouw. Er zijn twee hoofdtypen beschikbaar: keramisch en beton. Het kiezen van de juiste dakpannen voor een specifiek huis kan afhangen van verschillende factoren, zoals de stedenbouwkundige voorschriften, de dakhoek en het type dakbedekking dat al is vastgesteld. We hebben een uitgebreid assortiment van zowel keramische als betonnen beschikbaar.

Beton of keramisch

Bij het kiezen van dakpannen is de eerste vraag: beton of keramisch? Er  zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Om te beginnen is het raadzaam om te controleren welke stedenbouwkundige voorschriften er gelden, omdat deze bepaalde beperkingen kunnen opleggen. In sommige gevallen zijn het daktype, de hellingsgraad van het dak en de soort dakbedekking zelfs al vastgelegd.

Naast deze voorschriften is het belangrijk om de dakhelling te overwegen. Dit is de hoek tussen de vloer en het dakvlak, en kan variëren afhankelijk van de locatie en het klimaat. Een steile helling kan bijvoorbeeld beter zijn in gebieden met veel neerslag, terwijl een minder steile helling meer geschikt kan zijn in gebieden met weinig neerslag.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn een populaire keuze voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het mengsel van zand, water en cement of klei zorgt voor een duurzame en robuuste dakbedekking. Er zijn verschillende soorten beschikbaar op de markt en de kwaliteit ervan wordt steeds beter. Bijvoorbeeld, sommige dakpannen zijn voorzien van een acrylaat beschermlaag die ervoor zorgt dat de dakpan beschermd blijft tegen mossen, algen en stof.

Naast het feit dat betonnen dakpannen goedkoper zijn dan keramische, hebben ze nog een aantal voordelen. Betonnen dakpannen zijn namelijk makkelijker en sneller te leggen dan keramische. Dit komt doordat ze lichter zijn en groter van formaat. Bovendien zijn ze maatvast, wat betekent dat ze niet uitzetten of krimpen. Dit zorgt voor een stabiel en betrouwbaar dak. Het productieproces van betonnen dakpannen is eenvoudig: beton wordt in een mal gegoten en vervolgens uitgehard.

Betonnen dakpannen zijn in verschillende vormen, kleuren en maten verkrijgbaar zijn. Zo kunnen ze afgestemd worden op de stijl van het gebouw en de omgeving.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn bekend als de traditionele dakbedekking van Nederlandse daken. Deze pannen worden geproduceerd uit rivierklei, die wordt gekneed en in mallen geperst voordat ze in de oven worden gebakken. Het eindresultaat is de bekende terra cotta kleurige dakpannen. Het merendeel van deze pannen is voorzien van een ingebakken glazuurlaag, die zorgt voor een lange levensduur en bescherming tegen mossen en algen. Bovendien zorgt deze laag ervoor dat vuil direct van het dak glijdt en de dakpannen niet snel beschadigd raken. Door deze voordelen blijft keramische dakbedekking een populaire keuze voor daken.

Dakgebinte

Een dakgebinte, ook wel dakconstructie genoemd, is het skelet van het dak van een gebouw. Het bestaat uit verschillende balken, spanten en gordingen die de basis vormen voor de dakbedekking en het dakbeschot. Het dakgebinte is dus een belangrijk onderdeel van de draagconstructie van een gebouw en zorgt ervoor dat het dak stabiel en stevig is. Wanneer een pan op het dakgebinte wordt geplaatst, is het dus belangrijk dat het dakgebinte sterk genoeg is om het gewicht van de pannen te kunnen dragen.