Goede isolatie begint bij de fundering en eindigt bij het dak en is essentieel om kosten te besparen en het milieu te ontlasten. Een laag energieverbruik is namelijk het resultaat van goede isolatie. Het investeren in goede isolatie voor een huis of bedrijfsruimte is dus zeker de moeite waard. Welk isolatiemateriaal geschikt is, hangt af van het bouwjaar en type woning en de vochtigheidsgraad. Zo kan een huis tussen de bomen bijvoorbeeld meer last hebben van vocht dan hetzelfde huis in de stad.
Soorten isolatie
Er zijn verschillende soorten isolatie beschikbaar voor uw project. Maar de keuze is afhankelijk van uw wensen op het gebied van kosten, gemak en isolatiewaarde.
Een veelgebruikt isolatiemateriaal is glaswol, dat brandveilig, duurzaam, waterafstotend, licht van gewicht en zeer isolerend is.
Steenwol is een hoogwaardig isolatiemateriaal dat brandveilig, duurzaam, vormvast, eenvoudig te plaatsen en akoestisch en thermisch comfort biedt.
Polystyreen, ook wel piepschuim of tempex genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Deze bestaat voor 98% uit stilstaande lucht. Daardoor levert het geweldige isolatieprestaties.
XPS is een hardschuimisolatieplaat die licht van gewicht, duurzaam, vochtbestendig en drukvast is en kan worden toegepast voor platte daken, vloeren, wanden, dakterrassen en kelders.
PUR-hardschuimplaten worden veel gebruikt voor dakisolatie en PIR-hardschuimplaten worden vooral toegepast bij gevelisolatie.
Ten slotte is er resolhardschuim, een CFK- en HCFK-vrij isolatiemateriaal dat brandveiliger en beter isolerend is dan traditionele isolatiematerialen en als basisgrondstof bakeliet heeft.
Isovlas
Isovlas is een natuurlijk isolatiemateriaal dat steeds meer wordt toegepast in de bouw vanwege de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Het is een vochtregulerend en geluidsisolerend materiaal dat bovendien gezond verwerkt kan worden. Het is geschikt voor diverse toepassingen, van spouw tot vloer, van gevel tot dak en bij dampopen bouwen. Daarnaast biedt Isovlas duurzame ondernemers en eindgebruikers een uniek en natuurlijk isolatiemateriaal dat technisch, ecologisch en economisch innovatief is. De voordelen van Isovlas zijn onder andere dat het een natuurlijk materiaal is, vochtregulerend en geluidsisolerend werkt en gezond verwerkt kan worden. Nadelen zijn dat het prijziger is dan sommige synthetische isolatiematerialen en dat het niet geschikt is voor toepassingen waarbij hoge isolatiewaardes vereist zijn.
KombiTherm isolatie
KombiTherm is een innovatief en gecertificeerd systeem voor het isoleren van buitengevels bij diverse bouwprojecten. Hierdoor biedt dit slimme systeem voordelen voor nieuwbouw, renovatie en utiliteitsbouw en maakt het energieneutraal bouwen mogelijk door de hoge isolatiewaarde en energiebesparing. Speciaal ontwikkeld door stukadoors is KombiTherm slim, licht en gemakkelijk te verwerken. Hierdoor voelt een woning aangenaam warm aan in de winter en lekker koel in de zomer. Bovendien is het beschikbaar in twee varianten, namelijk KombiTherm Mono en KombiTherm Solid. De afwerking sluit optimaal aan bij elk gewenst gevelontwerp. Door te kiezen voor KombiTherm kan elke bouwonderneming slimmer isoleren en de kosten voor energiebesparing verlagen.
Eurothane® G en Eurothane® Silver
Als je op zoek bent naar isolatiemateriaal voor het na-isoleren van binnenmuren, zijn Eurothane® G en Eurothane® Silver van Recticel Insulation een goede oplossing. Eurothane® G is namelijk lichtgewicht, betaalbaar en tijdbesparend door de gipsplaat aan één zijde. Aan de andere kant is Eurothane® Silver, een PIR-hardschuim isolatieplaat, aan beide zijden bekleed met een gasdicht meerlagencomplex. Hierdoor is het ideaal voor het isoleren van binnenmuren, hellende daken, vloeren en houtskeletbouw en heeft het een hoge isolatiewaarde. Bovendien bespaart het plaatsen van deze isolatieplaten als voorzetwand in een houten of stalen regelwerk voor een bestaande muur ruimte. Dus als je op zoek bent naar een universele isolatieplaat voor platte daken of een oplossing voor het na-isoleren van binnenmuren, dan zijn Eurothane® G en Eurothane® Silver goede opties.