Verlichting

Er is een grote verscheidenheid aan verlichting beschikbaar, waarbij elk type licht zijn eigen kenmerken en toepassingen heeft. De meest voorkomende soorten zijn ledverlichting, halogeenverlichting en tl-lampen.

Soorten verlichting

Ledverlichting

Ledverlichting (Light Emitting Diodes) zijn energiezuinige lichtbronnen die een lange levensduur hebben en weinig warmte produceren. Led-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en helderheden en zijn geschikt voor diverse toepassingen. Kies voor ledverlichting in situaties waar energie-efficiëntie, lange levensduur en minimale warmteontwikkeling belangrijk zijn, zoals bij sfeerverlichting, taakverlichting, buitenverlichting of het belichten van grote ruimtes.

Halogeenverlichting

Halogeenverlichting is een type gloeilampverlichting waarbij een wolfraam gloeidraad wordt verwarmd en licht uitstraalt. Halogeenlampen hebben een hoge kleurtemperatuur, wat resulteert in een helder, wit licht. Ze worden vaak gebruikt voor gerichte verlichting, zoals in spots, leeslampen en autoverlichting. Houd er rekening mee dat halogeenlampen meer warmte produceren dan led-lampen en minder energiezuinig zijn.

TL-verlichting

TL-lampen, ook wel bekend als fluorescentielampen, produceert licht door middel van een chemisch proces. Dit proces wordt aangedreven door een elektrische stroom die door een gas, meestal kwikdamp, stroomt. Wanneer het gas in contact komt met de elektrische stroom, wordt ultraviolette straling (UV-licht) uitgezonden.

TL-lampen zijn energiezuiniger dan traditionele gloeilampen, en ze hebben een langere levensduur. Ze worden vaak gebruikt in commerciële en industriële omgevingen, zoals kantoren, scholen, winkels en magazijnen. Dit komt doordat TL-verlichting een gelijkmatige verlichting biedt en goed geschikt is voor het verlichten van grote oppervlakken.