De afwerking van gevels met hout- en plaatmateriaal is tegenwoordig populair vanwege het lichte gewicht, hoge warmteweerstand en ontwerpvrijheid. Ook draagt gevelbekleding bij aan het droog en comfortabel houden van een gebouw en speelt een rol in duurzaamheid, onderhoud en uiterlijk.
Eternit
Eternit bestaat voor ruim 90% uit cement en vulstoffen, versterkt met kunststofvezels. Voordelen zijn de veelzijdigheid in maten en kleuren, terwijl nadelen kunnen zijn dat het materiaal gevoelig is voor vocht en onderhoud vergt.
Trespa
Trespa wordt geproduceerd uit thermo-hardende harsen en houtvezels en biedt een goede sterkte-gewichtverhouding. Voordelen zijn de stabiliteit en duurzaamheid, terwijl een nadeel kan zijn dat het materiaal relatief duur is.
Rockpanel
Rockpanel is geschikt voor onderhoudsvriendelijke en duurzame gevelbekleding bij geventileerde gevelsystemen. Voordelen zijn het lichte gewicht, kleurechtheid en brandveiligheid, terwijl nadelen kunnen zijn dat het materiaal gevoeliger is voor krassen en deuken.
Profort
Profort is een sterke gevelbekleding met hoge slag- en stootvastheid. Voordelen zijn de luxe uitstraling, duurzaamheid en onderhoudsarm karakter, terwijl nadelen kunnen zijn dat het materiaal relatief duur is en beperkte kleuropties heeft.
Smartside
SmartSide-panelen zijn duurzaam, eenvoudig te verwerken en bieden optimale bescherming tegen weersinvloeden. Voordelen zijn de sterke toplaag en lange levensduur, terwijl nadelen kunnen zijn dat het materiaal relatief zwaar is en meer onderhoud vergt.
Massief NT
Massief NT is een kunststof gevelbekleding die duurzaam en weerbestendig is. Voordelen zijn de hoge slag- en stootvastheid en dubbelzijdig gebruik, terwijl nadelen kunnen zijn dat het materiaal minder milieuvriendelijk is en beperkte kleuropties biedt.
Drie dingen om rekening mee te houden bij het aanbrengen van gevelbekleding
Bij het aanbrengen van gevelbekleding is het essentieel om rekening te houden met ventilatie, vocht- en dampregulatie en de juiste plaatsing van folies.
1. Regelwerk en folies
Voorkom vochtproblemen door achter het regelwerk damp-open, vochtkerende folie aan te brengen. Plaats dampremmende folie aan de binnenzijde (warme zijde) van de constructie. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ventilatie te waarborgen direct achter de gevelbekleding; anders kan vocht in de constructie binnendringen en het regelwerk aantasten. Een doorgaande geventileerde spouw van minimaal 20 mm is hierbij de algemene richtlijn. Dien de juiste folies op de juiste wijze en aan de correcte zijde toe om houtrot te voorkomen.
2. Open en gesloten gevelbekleding
Er zijn twee soorten gevelbekleding: open en gesloten. Gevelbekledingsprofielen worden over het algemeen horizontaal geplaatst. Bij open gevelbekleding worden de delen met een onderlinge afstand van ongeveer 10 mm van elkaar bevestigd. In dit geval is het belangrijk om een damp-open en UV-bestendige folie achter de delen te plaatsen. Maar bij gesloten gevelbekleding worden de profielen aaneengesloten of overlappend op het regelwerk aangebracht. Ook is het van groot belang om voldoende ventilatie achter de delen te garanderen om vochtproblemen te voorkomen.
3. Verticale plaatsing van gesloten gevelbekleding
Bij het verticaal plaatsen van gesloten gevelbekleding, moet voldoende ventilatiegemaakt worden. Dit kan door de horizontale bevestigingsregels op vaste afstanden te onderbreken. Zo wordtvochtophoping voorkomen en is de duurzaamheid van de gevelconstructie gegarandeerd.
Tot slot is inzicht in de juiste manier van aanbrengen van gevelbekleding en de verschillende soorten bekledingsmaterialen essentieel voor bouwprofessionals. Want, een correcte installatie zorgt voor een duurzame, goed geïsoleerde en onderhoudsvriendelijke gevel die bijdraagt aan het comfort en de levensduur van het gebouw.