Plaatmateriaal

Plaatmateriaal, waaronder MDF en multiplex, is ontstaan als een veelzijdig alternatief voor massief hout, voornamelijk vanwege de flexibiliteit.Dit materiaal bestaat uit lagen houtfineer die gedroogd en onder hoge druk verlijmd worden, waardoor er platen ontstaan die geschikt zijn voor diverse bouwtoepassingen.

MDF: Medium Density Fibreboard

MDF is gelijkmatig opgebouwd, wat resulteert in een stabiele structuur in vergelijking met massief hout. Een voordeel van MDF is de eenvoudige bewerkbaarheid, terwijl een nadeel is dat standaard MDF niet geschikt is voor buitengebruik. Watervaste MDF platen worden aanbevolen voor toepassingen buiten.

Multiplex

Multiplex is bekend om zijn decoratieve toepassingen, zichtbaar in interieurs dankzij de edelfineer afwerking. Een voordeel van multiplex is de veelzijdigheid voor zowel esthetische als constructieve doeleinden, terwijl het nadeel kan zijn dat sommige soorten gevoelig zijn voor vocht.

OSB: Oriented Strand Board

OSB wordt ook wel constructiemultiplex genoemd en wordt gebruikt voor niet-zichtbare bouwtoepassingen. Het voordeel van OSB is de sterkte en duurzaamheid, terwijl het nadeel is dat het minder geschikt is voor zichtwerk of afwerking.

Underlayment

Underlayment bestaat uit multiplex platen met een messing-en-groefverbinding, wat zorgt voor een naadloze en stabiele constructie. Het voordeel van underlayment is de uitstekende vochtbestendigheid en weerstand tegen barsten of scheuren, terwijl het nadeel kan zijn dat het minder geschikt is voor decoratieve doeleinden.

Praktische tips voor het werken met plaatmateriaal

Bij het opslaan en verwerken van plaatmateriaal is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Sla het materiaal op in een droge ruimte, bij voorkeur binnen of onder een zeil, om beschadiging, verkleuring en kromtrekken te voorkomen.
  • Laat plaatmateriaal acclimatiseren bij het verplaatsen naar een andere ruimte en controleer op achtergebleven vocht.
  • Zorg bij het bewerken van plaatmateriaal voor nauwkeurig schuren en afschuinen van zaagkanten om een goede hechting van verf te garanderen.
  • Voordat u gaat schroeven, boor eerst voor om versplintering te voorkomen en ondersteun het multiplex tijdens het boren.
  • Werk tenslotte schroefgaten af met een niet-krimpend, overschilderbaar vulmiddel voor een professioneel resultaat.