Tuinhout

In het assortiment van Bouwmarkt Baarn hebben we tuinhout van verschillende houtsoorten en in verschillende maten. Wij leveren onder andere tuinhout van Geïmpregneerd vurenhout, geïmpregneerd grenenhout, hardhout en douglas. 

Gewoon vuren en grenen is niet geschikt voor buitentoepassingen. Door het vocht gaat het hout werken en binnen vijf jaar kan het hout wegrotten. Er zijn ook speciale soorten grenen- en vurenhout die geïmpregneerd zijn en daardoor wel bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en vocht. Bouwmarkt Baarn levert ook tuinhout van hardhout en douglas. Deze houtsoorten zijn ideaal voor gebruik in de tuin en in andere buitentoepassingen.

Het tuinhout kan FSC-gecertificeerd geleverd worden  Dit garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. FSC staat voor Forest Stewardship Council®, een organisatie die wereldwijd zorg draagt voor het behouden van de bossen. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

De diverse houtsoorten die Bouwmarkt Baarn levert zijn geschikt voor gebruik in de tuin en hebben elk met hun eigen voor- en nadelen

Geïmpregneerd vurenhout

Voordelen:

 • Makkelijk te bewerken
 • Bestand tegen weersomstandigheden en vocht dankzij impregnering
 • Afkomstig uit Noord-Europa, waar het langzaam groeit en daardoor sterker is

Nadelen:

 • Minder duurzaam dan hardhout

Toepassingen: schuttingen, tuinmeubels, pergola’s, plantenbakken

Geïmpregneerd grenenhout

Voordelen:

 • Eenvoudig te bewerken
 • Weer- en vochtbestendig door impregnering
 • Grotendeels afkomstig uit Noord-Europa, met vergelijkbare kwaliteit als geïmpregneerd vurenhout

Nadelen:

 • Minder duurzaam dan hardhout

Toepassingen: schuttingen, tuinmeubels, pergola’s, plantenbakken

Hardhout

Voordelen:

 • Zeer duurzaam en bestand tegen vocht en weersinvloeden
 • Natuurlijke en levendige kleurvariaties, variërend van lichtgeel tot roodbruin

Nadelen:

 • Kan duurder zijn dan andere houtsoorten
 • Kan moeilijker te bewerken zijn

Toepassingen: terrasplanken, tuinmeubels, schuttingen, vlonders, bloembakken

Douglas hout

Voordelen:

 • Matig duurzaam (klasse 3-4)
 • Beschikbaar in grote afmetingen
 • Aantrekkelijke roze-bruine kleur

Nadelen:

 • Minder duurzaam dan hardhout

Toepassingen: overkappingen, buitenverblijven, pergola’s, schuttingen, tuinmeubels

Toepassingen voor tuinhout

Tuinhout heeft een natuurlijke uitstraling en is veelzijdigheid in toepassingen. Bouwprofessionals kunnen met tuinhout diverse projecten realiseren, van tuinafscheidingen en tuinhuisjes tot overkappingen en zitmeubels.

Tuinafscheidingen en schuttingen

Tuinhout is ideaal voor het maken van tuinafscheidingen en schuttingen, die zowel privacy als beschutting bieden. Deze kunnen op maat gemaakt worden of kant-en-klaar aangeschaft worden in diverse stijlen en afwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan horizontale of verticale planken, trellisschermen en gevlochten houtconstructies.

Overkappingen en pergola’s

Een overkapping of pergola van geïmpregneerd tuinhout is een waardevolle toevoeging aan de tuin, vooral in regenachtige klimaten. Ze bieden bescherming tegen de elementen en creëren een aangename buitenruimte voor ontspanning en entertainment. Dankzij de duurzaamheid van geïmpregneerd hout, garanderen deze overkappingen jarenlang plezier en minimaal onderhoud.

Tuinhuisjes en blokhutten

Tuinhout is ook uitstekend geschikt voor het bouwen van tuinhuisjes en blokhutten, die extra opslagruimte en functionaliteit bieden in de buitenruimte. Ze kunnen worden gebruikt als hobbyruimte, kantoor aan huis of zelfs als gastenverblijf. De bouwstijl en afmetingen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en esthetische voorkeuren van de gebruiker.

Tuinmeubels en accessoires

Van bloembakken en picknicktafels tot bankjes en opbergkisten, tuinhout is perfect voor het maken van diverse tuinmeubels en accessoires. Tuinmeubels van hout bieden comfort en voegen een natuurlijke uitstraling toe aan de buitenruimte. Een tuinkist of houten kast kan dienen als extra opbergruimte voor tuinkussens, gereedschap of andere benodigdheden.

Voor de bouwexpert biedt tuinhout een breed scala aan mogelijkheden om de buitenruimte te transformeren en te optimaliseren. Het natuurlijke karakter en de veelzijdigheid maken het een favoriet materiaal voor zowel esthetische als functionele projecten.