Schroeven en pluggen zijn essentiële bevestigingsmaterialen in de bouwsector. Schroeven worden gebruikt om materialen stevig aan elkaar te bevestigen. Er zijn verschillende soorten schroeven beschikbaar, zoals houtschroeven, metaalschroeven, gipsplaatschroeven, betonschroeven en spaanplaatschroeven. Het gebruik van de juiste schroef is afhankelijk van het type materiaal waarop het wordt aangebracht en de specifieke klus die wordt uitgevoerd.
Soorten schroeven en pluggen
Vijf soorten schroeven
- Houtschroeven worden voornamelijk gebruikt om houten planken, balken of latten te bevestigen. Houtschroeven hebben een grove schroefdraad die zich stevig vastbijt in het hout voor extra grip.
- Metaalschroeven zijn ontworpen voor metaal en hebben een schroefdraad die minder diep is dan die van houtschroeven, waardoor ze makkelijker in metaal draaien.
- Gipsplaatschroeven zijn speciaal ontworpen voor het bevestigen van gipsplaten en hebben een fijne schroefdraad om het gips niet te beschadigen.
- Betonschroeven zijn ontworpen om in beton te draaien en hebben een schroefdraad die diep in het beton bijt.
- Spaanplaatschroeven worden gebruikt voor het bevestigen van platen en panelen op hout.
Zes soorten pluggen
Bouwmarkt Baarn heeft pluggen voor verschillende toepassingen. De wand waarin de plug geplaatst wordt, bepaalt welke plug nodig is. Zo zijn er pluggen voor holle wanden, stenen muren, hout, beton, gasbeton of gipsplaat.
- Hollewandpluggen: Een hollewandplug zet uit wanneer deze in de wand gedraaid wordt. Dit zorgt voor een groot draagvlak achter de wandplaat waardoor er voldoende houvast is.
- Pluggen voor stenen muur: Pluggen voor stenen muren worden het meeste wordt toegepast. Na het boren wordt deze plug in de muur geslagen. De plug zet tijdens het schroeven iets uit waardoor deze zich vast in de muur hecht. De gewone plug in nagenoeg alle stenen wanden te gebruiken.
- Slagpluggen: De slagplug is een combinatie van een schroef en een plug. Ze worden ook wel spijkerplug of nagelplug genoemd. Voor het aanbrengen van de slagplug wordt eerst een gat in de muur geboord. Daarna wordt de slagplug (met schroef) in het geboorde gat geplaatst. Tenslotte wordt de slagplug met een hamer de muur in geslagen en zit de plug goed vast. Schroeven is alleen nodig als de schroef uit de muur moet worden gehaald.
- Gipsplaatpluggen: Gipsplaatpluggen zijn zelfborend en zelfborgend. Dit zorgt ver voor dat in de meeste gevallen voorboren in de gipsplaat niet nodig is. De plug kan direct in het gips geboord worden.
- Gasbetonpluggen: Gasbetonpluggen kunnen ook in het gasbeton geschroefd te worden, maar hierbij is het wel noodzakelijk om het gasbeton eerst voor te boren. Met een inbus of gewone schroevendraaier kan de de plug in het gasbeton of cellenbeton gedraaid worden
- Kozijnpluggen: er zijn er speciale pluggen om houten kozijnen mee vast te zetten. Deze worden in combinatie met een schroef geleverd. Kozijnpluggen zijn veel robuuster dan slagpluggen. Hierdoor is een kozijnplug zwaarder te belasten. Dat maakt de kozijnplug geschikt om de zwaardere kozijnen mee te bevestigen.