Spijkers

Spijkers zijn een van de meest gebruikte bevestigingsmiddelen in de bouwsector en worden gebruikt om verschillende materialen met elkaar te verbinden. Het kiezen van de juiste spijker is afhankelijk van het materiaal waar je mee werkt.

Soorten spijkers

  1. Stalen spijkers: Dit is de meest voorkomende soort en wordt gebruikt voor het bevestigen van hout op hout of op beton.
  2. Dakspijkers: Dit zijn grote, zware spijkers die worden gebruikt voor het bevestigen van dakbedekking op het dak.
  3. Betonspijkers: Deze hebben een speciale punt en worden gebruikt om hout op beton te bevestigen.
  4. Afwerkspijkers: Deze variant heeft een kleine kop en wordt gebruikt voor het bevestigen van plinten, sierlijsten en andere decoratieve elementen.
  5. Stiftspijkers: Dit zijn lange, dunne spijkers die worden gebruikt voor het bevestigen van dunne platen of panelen.

Gebruik van spijkers

Bij gebruik van spijkers is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en de kracht van de spijker. Het is belangrijk dat de spijker volledig in het materiaal wordt geslagen en dat de spijker niet uitsteekt aan de andere kant van het materiaal. Als de spijker te kort is, zal deze niet stevig genoeg zijn om het materiaal te bevestigen. Maar als de spijker te lang is, kan deze het materiaal beschadigen.

Kies het goede formaat

Het is belangrijk om de spijker af te stemmen op de klus die gedaan moet worden. Voor een zwaardere klus zijn bijvoorbeeld een dikkere of langere varianten nodig. Terwijl voor een kleinere klus een fijnere spijker voldoende kan zijn.

Het gebruik van spijkers is niet altijd de beste oplossing. Ze hebben de neiging om los te komen als het materiaal onderhevig is aan trillingen of beweging. In de bouw wordt daarom veel vaker gebruik gemaakt van schroeven, die een sterkere verbinding bieden.