Spouwankers

Spouwankers zijn metalen bevestigingsmiddelen die gebruikt worden om de binnen- en buitenmuur van een gebouw aan elkaar te verbinden. Dit zorgt voor stabiliteit en draagt bij aan de stevigheid en duurzaamheid van het gebouw.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten beschikbaar, die variëren in materiaal, grootte en vorm. Tot voor kort werden met name verzinkte spouwankers gebruikt. De spouwmuurverankering moesten hun werking en functie vijftig jaar behouden, maar dat is lastig te controleren. In het Bouwbesluit 2012 zijn duidelijke voorwaarden gesteld waar spouwankers aan moeten voldoen. Deze voorwaarden hebben veelal betrekking tot de kwaliteit van het materiaal en hangen samen met milieuklassen. Welk soort materiaal het meest geschikt is voor een bepaalde toepassing hangt onder meer af van de samenstelling van de lucht. Aan de kust en op industriële gebieden is de lucht vochtiger is dan op andere plaatsen in Nederland. In die gevallen worden strengere eisen gesteld aan het gebruikte materiaal van de spouwankers.

Het is belangrijk om het juiste type spouwanker te kiezen. Welke dat is, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van de spouw en de materiaalsoort van de muur.

Aanbrengen van spouwankers

Het aanbrengen begint bij de binnenmuur. In de voeg van de binnenmuur worden de spouwankers gemonteerd. In de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur kan isolatiemateriaal worden aangebracht. Het isolatiemateriaal wordt op de spouwankers geprikt en met een isolatieclip vastgezet. Daarna wordt de buitenmuur opgemetseld.

De spouwankers moeten op de juiste afstand en in de juiste richting plaatsen. Zo wordt een stevige verbinding tussen de binnen- en buitenmuur gemaakt. Er moet ook rekening worden gehouden met de belasting die de muur moet kunnen dragen en de omgevingsfactoren. Zoals bijvoorbeeld wind en vocht.

Bij het aanbrengen van spouwankers is het belangrijk om rekening te houden met de vochtwerendheid van de muur. Door ze op de juiste manier te plaatsen en af te dichten, wordt voorkomen dat er vocht binnendringt in de muur en er schade ontstaat.