Beits en lak

Door houten oppervlakken te beschermen tegen de invloeden van vocht en droogte, wordt voorkomen dat hout wordt aangetast en voortijdig vervangen moet worden. Hiervoor zijn beits en lak handige producten.

Beits

Beits is een vochtregulerend product dat diep in het hout trekt. Daardoor is het hout beter bestand tegen de effecten van vocht en droogte. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van beits:

  • Vochtregulatie: Beits helpt het vochtgehalte in het hout te reguleren, waardoor kromtrekken, scheuren en barsten worden voorkomen.
  • Geen grondverf nodig: In tegenstelling tot lak, is bij het aanbrengen van beits meestal geen grondverf nodig.
  • Kleurkeuze: Beits is verkrijgbaar in transparante, semi-transparante en dekkende varianten. Zodat de natuurlijke houtkleur wordt behouden of het hout juist een nieuwe kleur krijgt.

Lak

Lak is een beschermende afwerklaag die het houtoppervlak volledig afsluit, waardoor een barrière ontstaat tegen vocht, vuil en slijtage. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van lak:

  • Duurzaamheid: Lak biedt een sterke en slijtvaste afwerking die bestand is tegen krassen, stoten en schuren.
  • Grondverf: Bij het gebruik van lak is het meestal noodzakelijk om eerst een grondverf aan te brengen voor een goede hechting en dekking.
  • Glansgraad: Lak is verkrijgbaar in diverse glansgraden. Zoals mat, zijdeglans en hoogglans, waardoor de gewenste uitstraling voor houtwerk kan worden gekozen.

Bij het kiezen van beits of lak is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke houtsoort en de toepassing van het hout. Is het hout hard of zacht? Wordt het hout binnen of buiten gebruikt? Moet het het hout van kleur veranderen of moet juist de natuurlijke uitstraling behouden blijven? Door hiermee rekening te houden kan de beste keuze worden gemaakt tussen beits en lak. Zo ziet het hout er niet alleen mooi uit, maar blijft het ook jarenlang beschermd.