Helmen

Veiligheidshelmen of bouwhelmen zijn van cruciaal belang in de bouwsector om het hoofd van de drager te beschermen tegen vallende voorwerpen en stoten. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige helmen om ervoor te zorgen veilig en comfortabel gewerkt wordt. Naast de bescherming biedt een veiligheidshelm ook een herkenbare uitstraling op de bouwplaats. De kleur van de helm kan bijvoorbeeld aangeven wat de functie of het beroep van de drager is.

Soorten helmen

Type I helm

Deze biedt bescherming tegen vallende voorwerpen van bovenaf, zoals bijvoorbeeld bij het werken op hoogte.

Type II helm

Deze biedt bescherming tegen zowel vallende voorwerpen van bovenaf als zijdelingse stoten, zoals bijvoorbeeld bij het werken in krappe ruimtes.

Elektrisch isolerende helm

Deze biedt bescherming tegen elektrische schokken en is geschikt voor werknemers die in de buurt van elektrische leidingen werken.

Hoofdbescherming met gelaatsbescherming

Deze biedt bescherming tegen vallende voorwerpen en schadelijke stoffen, zoals bijvoorbeeld bij het werken met chemicaliën.

Opbouw

Het gevaar waartegen de helm moet beschermen speelt een belangrijke rol in de opbouw van de helm. Daarnaast is natuurlijk het comfort belangrijk. De buitenzijde bestaat normaal gesproken uit een helmschaal/ bol met een rondlopende, brede rand of klep. Voor een goede pasvorm door voldoende ruimte rondom het hoofd moet de hoofdband en achterhoofdband aan de binnenzijde instelbaar zijn. De eisen aan deze vrije ruimte zijn opgenomen in EN 397 richtlijnen.

Levensduur

De exacte levensduur van een veiligheidshelm of bouwhelm is afhankelijk van de werkomstandigheden en de intensiteit van het gebruik. Een veiligheidshelm van thermoplastisch materiaal gaat in de praktijk drie tot vijf jaar mee. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de invloed van zonlicht. Ook moet een veiligheidshelm die een impact te verduren heeft gekregen (bijvoorbeeld het opvangen van een vallend voorwerp) direct vervangen worden.

Het dragen van een veiligheidshelm is een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting op de werkplek. Door de juiste veiligheidshelm te kiezen en deze op de juiste manier te dragen, kunnen bouwprofessionals zich beschermen tegen vallende voorwerpen en stoten en veilig en comfortabel werken.