Werkschoenen

Veiligheid is een cruciaal aspect bij het werken in de bouwsector. Werkschoenen spelen hierbij een belangrijke rol.

Er zijn verschillende soorten schoenen beschikbaar voor verschillende situaties. Zo dragen zijn voor het werken met elektriciteit schoenen met een lage elektrische weerstand. Mensen die vaak gebukt of gehurkt te werk gaan, kunnen beter kiezen voor lage werkschoenen, zodat de enkels vrij kunnen bewegen. Bij het kiezen van een werkschoen zijn er drie belangrijke factoren waarop gelet moet worden. De schoen moet buigen op dezelfde plek als waar de voet buigt, de voet mag de beschermende neus niet raken en mag niet verschuiven in de schoen.

Veiligheidsnormen van werkschoenen

Om de veiligheid van schoenen te categoriseren, zijn er verschillende veiligheidsnormen. Deze normen lopen van S1 tot S5. Het getal geeft aan wat voor soort bescherming de veiligheidsschoen biedt.

  • SB: Schoenen met beschermende neus.
  • S1: Schoenen met beschermende neus en gesloten hiel.
  • S2: Schoenen met waterdichte schacht.
  • S3: Schoenen met een S2 normering plus een tussenzool.
  • S4: Schoenen met een S3 normering plus een gevulkaniseerde of polymeren rubber.
  • S5: Schoenen met een S4 normering plus een geprofileerde tussenzool.

Wanneer er buiten gewerkt wordt of in vochtige omstandigheden en er bestaat een kans dat er scherpe voorwerpen op het vloeroppervlak liggen is de S3 normering het beste. Deze veiligheidsschoenen beschermen tenen, de onderkant van de voeten en zijn antistatisch en vuil- en waterafstotend.

Naast de juiste schoenen zijn er ook verschillende mogelijkheden qua veiligheidsschoen accessoires. Bijvoorbeeld laarsbedekking, inlegzolen, spray voor waterdichtheid en speciale sokken voor in veiligheidsschoenen.

Om blessures of fysiek ongemak te voorkomen moeten werkschoenen tijdig vervangen worden. Zodra ze niet meer de juiste veiligheid en genoeg comfort kunnen bieden, wordt werken minder prettig. De schoenen kunnen er na een jaar nog goed uitzien, maar niet alle slijtage is zichtbaar. Daarom is het aan te raden om werkschoenen of veiligheidsschoenen die dagelijks gebruikt worden ieder jaar te vervangen.